21 Şubat 2019 Perşembe

Daire şerefiye hesabı

Dolayısı ile şerefiye farkı şimdiki şerefiyedir. Ancak alıcıların, şerefiye bedeli ile ilgili tereddüt yaşamaları durumunda SPK lisanslı gayrimenkul değerleme uzmanlarına başvurarak gayrimenkul ekspertizi yaptırmaları da mümkündür. Aynı çatı altında bulunan, aynı özelliklere sahip fakat manzara ve cephe farkından dolayı daire fiyatının artmasına ve yükselmesine şerefiye deniyor.


Peki, şerefiye hesaplama programı nedir? Her özellik için bir puan belirlenir ve evlerin karşılarına sahip olduğu özelliklere göre puanlar yazılır. Günümüzde bu işlemler için şerefiye programları kullanılmaktadır.


Aynı apartmanda, aynı katta iki daire bulunuyor. Bu iki daire farklı fiyatlara satılıyor. Biri 2bin TL iken bir diğeri 2bin TL’den satışa sunuluyor. TL’lik farka şerefiye farkı diyoruz.


Daire şerefiye hesabı

NEGÖL de ikinci şerefiye - İnegölde henüz bir yılgeçmeden ikinci şerefiye yapıldı. Bayburt ta evvel sene bir şerefiye.


Evlerin karşılarına sahip olduğu özelliklere göre puanlar yazılır. Aynı yapıda bulunan daire fiyatlarını etkileyen şerefiye payı ile ilgili merak. Buna göre şerefiye payı nedir, nasıl hesaplanır diyorsanız hemen. Peki şerefiye hesaplaması nasıl yapılır diye merak ediyorsanız hemen yanıtlayalım.


Konutların aynı olması fakat daire fiyatlarının farklı olmasının en önemli sebeplerinden biri şerefiye bedeli olarak karşımıza çıkıyor. Hesaba katılacak diğer gerekli veriler şu şekilde sıralanıyor. Bütün verilerin toplanması sonucu, program dairenin şerefiye farkı ortaya çıkıyor.


Toplu konutta tüm blokları etkileyen değerler. Diğer daire sahipleri de değer artışı nedeniyle diğer daire sahiplerine (artan metrekare farkı kadar) şerefiye ödemeleri gerektiğini öne sürdüler. Bu durumda firma ile yapım bedelinde anlaşmış olmamıza rağmen daire sahiplerine düşen para konusunda anlaşamadık. Bu konuda görüşünüz nedir.


Daire şerefiye hesabı

Genel olarak kooperatifçilikte önemli olan şerefiye hesabı doğruyapılmadığı durumda haksızlıklara neden olabilir. Böyle bir halde şerefiyehesabının doğru yapılmış olması çok önemlidir. Bu hesap şu biçimde gerçekleşir: 1. Gerekli veriler toplanmalıdır.


Evinizin şerefiye değerini belirlemek için önemli nokta! Hesaplanırken, rayiç bedelin tespit edilememesi halinde, net defter değeri esas alınır. Türkiye’de genelde bu hesap pek doğru yapılamaz.


Eskiden kalma yöntemler ile Güney Cepheli ve Orta Katta bulunan daireler en çok prim ile satılan dairelerdir. Fakat bu iş bu kadar kolay değildir.


Daire şerefiye hesabı

Mesela,manzaraya bakan bir daire ile manzaraya bakmayan dairenin bedeli aynı olmuyor. Yok edilmeleri amortisman yoluyla yıl içinde eşit taksitlerle yapılır. Bir işyerini devralırken.


Bedeli Nasıl Hesaplanır? Sistem Sayım programı ile yapılabilmektedir.


Bu programa sayısal veriler girilerek hedeflenen tüm dairelerin toplamına göre her dairenin fiyatın ile ayrı ayrı şerefiye bedelini verir. Türk hukukunda geçerli olan ilke, sözleşme serbestisi ilkesidir.


Yani, bir hukuki ilişkinin tarafları, aralarında akdedecekleri sözleşmeyi diledikleri gibi kurabilirler. Genelde kooperatifçilikte önemli olan şerefiye hesabı doğru yapılmadığı takdirde haksızlıklara neden olabiliyor ve böyle bir durumda şerefiye hesabının. HESAPLAMA ARAÇLARI. Daire Satış Sözleşmesi Nedir?


Hızlı ve Pratik Hesaplayıcı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.