29 Kasım 2019 Cuma

İş mektubu nedir

Bu yazımızda iş mektubu nedir, nasıl yazılır, yazarken dikkat edilmesi gereken kurallar nelerdir gibi konulara değineceğiz. Hepimizin bildiği üzere iş mektupları çalışma hayatımızın önemli bir bölümünü oluşturur. Bu mektuplarda konusu ne olursa olsun bir iş ya da hizmet söz konusudur.


Bu bir sipariş, satış, şikâyet, borç alıp verme isteği, tavsiye ya da bilgi isteme olabilir. Yani iş mektupları doğrudan ya da dolaylı olarak ekonomiyle ilişkilidir.

MEKTUBU ÖRNEĞİ: 17. Ancak elbette teminat mektubu almak öyle kolay değildir, belirli bazı şartları taşıyor olmanız. Yazıda daktilo ( veya bilgisayar ) kullanmak yerleşmiş bir kuraldır. Küreselleşen dünya koşulları içinde iş yaşamının kendi içinde eğer olmazsa olmaz olan belli bir ekip kuralları ve kaideleri var.


Referans mektubu iş dünyasında ve okul başvurularında değerlendirme unsuru olan bir belgedir. Eğitimde özellikle dil eğitimi, yüksek lisans ve doktora eğitimlerinde kullanılır. Bu anahtar soruların cevabı yazacağınız mektubun türünü kolayca belirlemenizi sağlayacaktır.


Teminat mektupları genellikle bir güvencedir ve bu güvence sayesinde firmalar sizinle çalışmak konusunda daha iştahlı olacaktır.

En çok kullanılan iş mektubu türleri şunlardır: 1. Bu mektupta aşağıdaki sorular yanıtlanıyor olmalıdır: Hangi pozisyona başvuruyorsunuz? Bu pozisyon için alt yapınız nedir ? Bize ne katabilirsiniz?


Bizden beklentileriniz nelerdir? Staj yaptıysanız şirketin tam adı, iletişim için. Cevap: iş görüşmesi mektubu için e-postanızı yakından takip edin.


Bir şirket, iş başvurunuzun orijinal alındığını kabul ederken (eğer şanslıysanız), sizi telefonla ya da bireysel görüşme konusunda ciddiye aldıysa, yalnızca sizinle tekrar irtibata geçer. Dilekçeler bir iş mektubu olarak da kabul edilebilir. Bir dileği, isteği, ihbar ve şikâyeti bildirmek üzere ya da her hangi bir konuda soru sormak için resmî, özel kurum ve kuruluşlara, gerçek ya da tüzel kişilere yazılan imzalı ve adresli bir çeşit iş mektubudur.


Bir iş arkadaşı için referans mektubu yazmakla birlikte çalıştığınız bir astınız için için referans mektubu yazmak arasında çok ortak nokta vardır. Bu ortak noktaları aşağıda belirttim ve bir referans mektubu örneği verdim.


Ancak referans mektubu ile ilgili öncelikle söylemek istediğim bir şey var. Eğer bir şeyler uydurmadan veya gerçeği çarptırmadan referans. Bir iş mektubu, tek satır halinde ve mümkünse bir bilgisayarda yazılmalıdır. Ekler " bölümü belirtilmelidir.


Ticari işletmelerin birbirlerine ve vatandaşlara, vatandaşların da bu işletmelere gönderdikleri iş, hiz­met ve ticaret konulu mektuplara iş mektubu denir.

Adından anlaşılabileceği gibi bu tür mektupların te­melinde kişilerin ve işletmelerin ekonomiye ilişkin faaliyetleri vardır. Bir malın teslimi ya da bir işin yapılmasının belirlenen sürede ve öngörülen koşullar uyarınca yerine getirileceğini, aksi takdirde tazminat tutarının banka tarafından herhangi bir koşul ileri sürülmeksizin ödeneceğini taahhüt eden, yurt içi ve yurt dışında yerleşik gerçek veya tüzel kişiler lehine düzenlenen garanti mektuplarıdır.


Nedir bu teminat mektubu ? Kanununa göre istifa, işçinin haklı nedene dayanmadan ve işverene bildirim öneli tanımadan iş sözleşmesini sona erdirmesidir. Mektupları Ticaret ve endüstri kurumlarının birbirlerine ve kişilere, kişilerin bu kurumlara gönderdikleri mektuplara iş mektubu denir. Mektubu yazmayı bitirdikten sonra mutlaka yazdırın. Mektubunuz ne kadar uzun olursa olsun kağıdın yalnızca bir tarafına baskı alın.


Bir iş için bir niyet mektubu, organizasyona olan ilginizin sebeplerini açıklar ve en alakalı becerilerinizi, yeteneklerinizi ve deneyimlerinizi tanımlar ve pozisyon için tam olarak nasil nitelikli olduğunuzu yazar. Bir iş ilanında değinilen bir niyet mektubu, bir kapak mektubuna eşdeğerdir. Mektupta belirtilmiş adres ili büyük harfle, ilçesi küçük harfle yazılmalıdır.


O zaman bu konuda iyi bir avantaj yakalayabilmek için referans mektubu örnekleri nedir, nasıl hazırlanmalıdır detaylarıyla inceleyelim. Doğru bir referans mektubu için en ince ayrıntıya kadar düşünülerek hareket edilmeli, doğru ve net bilgi verilmelidir.


Teminat mektubu sayesinde yapacak olduğunuz iş sonucunda alacağınız paranın garanti olduğunu teminat etmiş olursunuz. Bu mektup sayesinde de banka eğer sizden istenilen parayı geri alamazsa resmî olarak haklarını savunabilir.


Niyet mektubu nedir ? Aynı şekilde, akademik iş başvurularında da niyet mektubu istenmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.