Yeni sisteme göre eski usül plaka değiştirme veya yenileme işlemleri artık değişmiştir. Daha sonra dilekçe örneğini indirip dilekçeyi doldurduktan sonra başvuru yapmanız gerekir. Bunlardan birincisi ikinci elden satın aldığınız aracın plakasını değiştirmek, diğeri ise farklı bir şehre taşınma durumunda plakanızı değiştirmektir. Kardesim ben arabayi sene önce aldım plaka olarak noterden plaka değişikliği istemedim.
Ama ben plaka yapmak istediğimde trafikten kesinlikle değiştiremessin dendi. Peki, plaka değişimi nasıl yapılır? Eğer satış esnasında bu talep belirtilmezse daha sonra plaka değişimi yapılamaz.
Malesef artık plaka değişikliği yapamazsınız. Aracı aldığınızda kullandığınız ikametgah adresini değiştirirseniz emniyete ikametgah değişikliği ile müraacat edildiğinde satış yapmadan plaka değişikliği mümkün olabilmektedir. Bir dilekçe ile başvurabilirsiniz.
En önemli soru aslında plaka değişiklik işlerinin nerede yapıldığıdır. Plaka Değişikliği İşlemleri Nerede Yapılır? Trafik tescil ile ilgili işlemler daha evvel Emniyet Müdürlükleri bünyesindeki Trafik Tescil Şubeleri tarafından yapılıyordu.
Plaka değişikliği randevusu nasıl, nereden alınır? TL İşte tüm detaylar haberimizde. Bildiğiniz gibi artık tüm plaka yenileme ve plaka değişikliği işlemlerinin noterden yapılmaktadır.
Makalemizde bu işlemlerin yeni sistemde nasıl yapıldığını, toplam ne kadar zaman ve kaç tl ye ihtiyaç olduğunu ve randevu alma işlemlerini detaylıca açıklamaya çalıştık. Bu yazımızda sizlere plaka değişikliği nasıl yapılır?
Sorusuna kısaca yanıt vermeye çalışacağız. Hepimizin bildiği gibi araç plaka değişikliği talepleri NOTER’ler üzerinden yapılmaktadır.
Aracın mevcut plakası ile araç sahibinin ikamet ettiği ilin kodunun farklı olması koşuluyla plaka değişikliği yapılır. PLAKA DEĞİŞİKLİĞİ MASRAFLARI. Noterde araç satışı gerçekleştirildiği sırada plaka değişikliği yapılmak istenirse noter sisteminde bulunan plaka tarafınıza verilmektedir. Her şey tamamlandıktan sonra Şoförler Odası Plaka Basım Merkezi’nde plaka bastırılabilir.
Ancak bu fiyatın her yıl değiştiğini hatırlatmakta fayda var. Değişim işlemi, plakanın tamamiyle değiştiğini gösteriyor. Yani yenileme işlemi plaka aynı kalacak şekilde deformasyon veya kayıp durumunda uygulanması gereken bir yöntem olduğunu anlaşılıyor. Hani satış sırasında plaka değişikliği yapsaydık kolaydı.
HGS plaka değiştirme işleminin uygulanabildiği tek yöntem, aracın eski sahibinin HGS aboneliğini iptal ettirmesi ve aracın yeni sahibinin tekrar HGS başvurusu yaparak yeni bir HGS etiketi alarak abonelik açması gerekmektedir. Eğer plaka değişikliği istenmişse alıcıya bir adet şöforler odasına vermek üzere üstünde -sistem tarafından otomatik belirlenen- yeni plakanın yazılı olduğu, imzalı evrak verilir.
Eski plakalar imha edilmek üzere noter tarafından teslim alınır. Satış esnasında ilgili araç için plaka değişikliği gereken durumlarda noterde satış sırasında plaka değişikliği belirtilmesi gerekiyor. Bu belge ile en yakın plaka basım noktasından plakanızı bastırmanız mümkün. Ardından araç satış evrağınıza yeni plakanız kayıt ediliyor.
Araç satışında plaka değişikliği. Bu noktada dikkat etmeniz gereken en önemli husus. Artık plaka yenileme ve değiştirme işlemlerinde YENİ sisteme geçildi.
Nüfus cüzdanı ya da yeni kimlik kartı, zorunlu sigortaya dair poliçe, eski plakanız ile. Bu sebeple not almanızı tavsiye deriz.
Yani kodlu bir plaka alabilmeniz için İstanbul’da ikamet etmeniz lazım. Almak istediğiniz plakanın daha önce alınıp alınmadığı bilgisine de noter aracılığı ile ulaşmanız gerekiyor. Bunun dışında özel plaka işlemlerinin, normal plaka değişikliği ya da yenileme işlemlerinden bir farkı daha bulunuyor. Tuhim plaka değişikliği yapmak için ise İBB Tuhim sitesinin kullanılması gerekiyor.
BB Tuhim sitesinden aracınıza seri plaka ataması yaptıktan sonra noter işlemleri yapılmalı, noter randevusu sırasında ise ruhsat sahibinin bulunması yanında servis taşımacılığı yetki belgesi ve aracın taşıt kartını bulundurması gerekiyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.