18 Şubat 2020 Salı

Üçüncü dünya ülkeleri makale

Türkiye ise dünya çapında 17. Günümüzde, az gelişmiş veya gelişmekte olan ülkelere atıfta bulunmak için kullanılan ve daha sonraları aşağılayıcı bir çağrışım ortaya çıkaran. Güçlenen kapitalisı sisıem, artık rakibi kalmadığı için bu ülkeleri ixice boşladı. Niıekim silahlanma giderleri azaldığı halde dış yardımlar iyice düŞıü.


Ekonomi, Ekonomik Bağımsızlık ve Demokratiklik.

Toplum olarak demokratik bir anlayışı, aile ve devlet içerisinde henüz tam oturtamamış milletler üçüncü dünya ülkeleri olabilirler. ABD ve müttefikleri(Batı Bloğu) tamam da Doğu Bloğu kalktı.


Bu yıl yayınlanan son listede AB yine birinci sırada yer alıyor. Geri kalan sıralamada ise bazı değişiklikler mevcut. Yirminci yüzyılın yarısı, II. Son Güncelleme: 10.


UŞ’lere karşı yeni bir karşı koyma dalgası başlamıştır. Sowie, çalışmalarında, üçüncü dünya ülkeleri (gelişmekte olan ülkeler) kavramını, geleneksel toplumdaki üçüncü sınıf insanlar kavramına benzetmiştir.

Ancak dünyamıza en büyük katkıları, ‘silahlanma yarışını’ durdurma girişimleriydi. Birleşmiş Milletler içinde Uluslararası Atom Enerji Kurumu’nu onlar kurmuştu.


Okuma yazma sahipliği oranı düşük, okullaşma ise yetersiz seviyelerdedir. Kapitalist ve sosyalist blokların emperyalist saldırılarına karşı kendilerini korumak üzere bir araya gelen üçüncü dünya ülkeleri, üçüncü dönem milliyetçilik akımlarını örgütleyerek ve her türlü emperyalizme karşı direnme savaşı vererek ulusal devletlerinin bağımsızlığını korumuşlardır.


Gelişmekte olan ülkelere bakıldığında, başta Çin, Rusya ve Brezilya olmak üzere olumsuz bir ekono-mik görünüm ön plana çıkmaktadır. Sowie yaptığı çalışmada üçüncü dünya ülkeleri (gelişmekte olan ülkeler) kavramını geleneksel toplumdaki üçüncü sınıf insan kavramıyla karşılaştırdı. Bunların başında IMF geliyor.


Buna göre kişi başına düşen milli geliri 1bin dolar olan Lüksemburg, listenin zirvesinde yer. Suriye’de PY PKK, IŞİD terör örgütleri ve ABD ile R. Hindistan yer alırken, Almanya 1bin makale ile (yüzde 1) dördüncü sırada yer aldı. Japonya yer alıyor. Bu ülkeleri sırasıyla Britanya (bin), Rusya (bin), İtalya (bin), Güney Kore (bin) ve Fransa (bin) izledi.


Politikanın ordu ile yakın bir ilişkisi vardır. Dünya Ülkeleri ’nin bazı temel özellikleri vardır:-Politik olarak istikrarsızlardır. Büyük çoğunluğu gelişmekte olan ülkelerdir.


Bu kavram, günümüzdeki anlamına kavuşmadan önce Sauvy tarafından devrim öncesi Fransasında ruhban sınıfı, asiller ve köylüler şeklindeki özetlenebilecek üçlü yapının üçüncü ayağı olan Köylülerle, günümüzün sanayileşememiş.

Dünyanın en zengin ülkeleri sıralaması, çeşitli kuruluşlar tarafından derleniyor. Ben buyum, bu şekilde görülmek istiyorum" enerjisini oluşturduğumuz yerdir üçüncü çakra. Aynı zamanda ayrımcılık ve ifade enerjisini de barındırır.


Dünya diye bir şey olmadığını, yeni ekonomik ve siyasi başkentlerin inşa edildiğini, küresel güç dediğimiz iktidar alanının acımasız bir örtülü savaş yaşadığını, sadece ve sadece gelecek hesabını iyi kuran ülkelerin bu savaştan galip çıkacağını, bir tarafa yamanan ülkeleri 20. Mustafa GÜNEY Üçüncü Dünya Ülkesi kavramı, günümüzde çoğu zaman az gelişmiş ülkeleri anlatmak için kullanılır.


Dünya Savaşı’na doğru Müslümanların tavrı. Bu sürece müdahale etmek İslâm ülkelerinin görevidir. Büyük Avrupa Barışı, Avrupalı devletlerin hızla zenginleşmelerine vesile oldu. Gümrük tekniği açısından bunlar üçüncü ülkeler için getiriliyor.


Ek vergiler ihracat pazarımızı olumsuz etkileyebilir. Dış ticaret hacmimizin ağırlığını AB ülkeleri oluşturuyor. Yani üçüncü dünyanın benzer demografik benzerliğinden söz etmek mümkün görülmemektedir.


En uzun süredir bağımsız olan ülkedir, aynı zamanda kişi başı gelir olarak Dünya ’nın en zengin ülkeleri arasındadır. Avrupa’nın üçüncü en küçük ülkesi olan San Marino’nun nüfusu bin dolayındadır.


TABLO 1: Dünya Nüfusundaki Gelişmeler, Nüfus Artışı, İkiye Katlama Süresi ve Ortalama ömürdeki Seyri Dikkatle Takip Ediniz. Rakamlar yaklaşıktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.