16 Mart 2020 Pazartesi

Ölen kişinin vergi borcu sorgulama

Bilindiği gibi, murisin (ölen kişi) vergi borçlarından mirası reddetmemiş kanuni mirasçılar veya mansup mirasçılar sorumludur. Yasal düzenleme gereği, ölüm durumunda vergi mükelleflerinin görevleri, mirası kabul etmiş yasal veya atanmış varislerine intikal eder.


Hayat sigortası yok ve ölen kişinin kredi borcu, SGK borcu, telefon borcu, TOKİ borcu, vergi borcu gibi borçları gibi borçları olabilmektedir. Kredi borcu için kredi için kefil olan kişi borcu ödemek zorunda kalır.


Eğer kişinin kefili de yoksa mirasçılardan tahsil edilir. Bu yüzden borç çok zor şartlarda silinir. Silinenler sadece ölen kişinin vergi borcu cezaları olacağından mirasçılar sorumlu oldukları vergi borçlarını ödemedikleri takdirde oluşacak cezalardan da sorumlu olacaklardır. Bunun temel sebebi vergi borcunun artık mirasçıların paylarına düşen oranda kendilerine ait olmasıdır.


Tüm bu işlemlerden sonra vergi ödemelerine karşılık bir tasdikname alınır. Bu borcu yoktur yazısı ve veraset ilamı ile birlikte bankaya gidilerek ölen kişinin parası kesintisiz şekilde alınabilir. Kişinin Bankadaki Parasında Kesinti Olur mu?


Miras araştırmasının temel nedeni ölen kişinin mal varlığını öğrenmenin yanı sıra borcu olup olmadığını kesinleştirmektir. Merhaba öncelikle hepnize iyi çalışmalar. Ancak vergi dairesine 5. YTL kadar bir borcu var.


Bizim bunu ödeyecek gücümüz yok. Zaten ödeyecek kadar bir miras kalmadı. Sadece anneme bir emekli maaşı bıraktı ve eski bir otomobil.


Vergi borcu sorgulama işlemleri için haberimizden faydalanabilirsiniz. Bu konuda ölen kişinin mirasçılarının yapması gereken, ölen yakınlarının ölüm kâğıdıyla birlikte banka şubesine giderek borç durumunu sorgulatmaktır. Hatta kredi kartı olmayan ender insan vardır.


Kredi kartı kullanımı vatanımızda oldukca sık rastlanılan bir durumdur. Acaba kredi kartlarında durum nedir? Ilk olarak belirtmek gerekiyor ki vefat eden kişilerin borçları silinmez. Doğal olarak kredi.


Vefat eden kişinin kredi borcu hayat sigortası tarafından ödenir. Aynı durum kredi kartı borçları için de geçerlidir. Bu sitemizden verilen hizmetler, Başkanlığımızca yapılan geliştirmeler sonucunda ivd.


Bu rapor vefat edenin bağlı olduğu sağlık ocağından alınabilmektedir. Halk Sağlık Müdürlüğü’ne müracaat etmek gerekmektedir. Mirasçıların ölen kişinin vergi borçlarından sorumluluğu, yalnızca miras hisseleriyle sınırlı kalır ( Vergi Usul Kanunu md. 12).


Bu hizmet ile, sürekli ve süreksiz yükümlülüklerden kaynaklanan ve süresinde ödenmediği için vadesi geçmiş olan ya da tahakkuk ettiği halde vadesi gelmemiş olan vergi borcu bulunup bulunmadığına dair mükellef bazlı bilgilerinize ulaşabilirsiniz. Cevap geç gelse de tüm bankalara ait sorgulama yapılmış olur.


Ölen kişinin vergi borcu sorgulama

Veraset intikal vergisinin ödenmesi gerekiyor. Buna göre ölen kişinin kendi fiilinden kaynaklanan suçlarla ilgili olan ve vergi yasalarına aykırı hareketlerinin gerektirdiği cezaların kesilmemesi, eğer söz konusu cezalar kesilip ödenmemiş ise bu cezaların kalkması ve mirasçılarından aranmaması gerekmektedir. Vergi ödendikten sonra borcu yoktur yazısı alındıktan. Bu borcu ödemek istemiyorsanız reddi miras yapmanız gerekmektedir.


Reddi miras yaptığınızda da tüm mal varlıklarına yaparsınız. Eğer ölen kişinin bir mal varlığı yoksa ve reddi miras yaparak kredi borçlarını ödemek istemiyorsanız bu işlemi yapabilirsiniz. Daha ayrıntılı bilgi için ölen kişinin borcu ne olur yazısına bakabilirsiniz.


Bu durumda kredi borcu hazineye gidecek ve siz ödemeyeceksiniz. Bu işlemler gerçekleştirildikten sonra mirasçılara bir tasdikname verilir. Mirasçılar daire tarafından verilen bu borcu yoktur yazısı ve veraset ilamıyla birlikte vefat eden kişinin bankadaki parasını çekebilirler. Eğer belli bir hesap cüzdanı yoksa ve kasa kiralama belgesi yoksa bunun tespiti çoğu kez mümkün olmamaktadır.


Ölen kişinin vergi borcu sorgulama

Kasa kiralama süresi bittiğinde banka görevlileri tarafından ölen kişinin mirasçılarına haber verilir. Mezarlıklar Müdürlüğü tarafından alınır ve iptal edilir.


Ölen kişinin vergi borcu sorgulama

Aynı zamanda ölüm nedeniyle ölen mükellefin vergi cezası var ise ceza düşer. Neticede, ölen kişinin mirasını kabul eden mirasçılar tarafından veraset ilamı kapsamında mirasçılık hissesi oranında düzenlenen ihbarnamelerde mirasçılar payları oranında sorumlu olurlar. Bu servisten yararlanmak için sorgulama yapacak kişinin pozisyonuna göre eşi yada babasının tc kimlik numarası istenmektedir.


Ana parayı taksitlendirerek, geçmiş dönemde borca yönelik borçlarınızı kaldırabilirsiniz. Sorgulama sonrasında kişi. Ayrıca vergi dairelerinde yapılan vergi borcu sorgulama işlemleri de kişilere faydalı olmaktadır. Herhangi bir fatura ödeme esnasında yetkiliden vergi borcu sorgulama talebinde bulunmakla da vergi borçları sorgulanabilir.


Ayrıca PTT, vergi borcu ödeme merkezleri gibi pek çok yerden kişinin adına kayıtlı vergi borçları da.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.