Ancak rehinin tutarı borcu ödemeğe yetmezse alacaklı kalan alacağını iflas veya haciz yoluyla takip edebilir. Dolayısıyla rehnin paraya çevrilmesi yoluna başvurulmadan, genel haciz yolu ile takip yapılamayacaktır. Rehnin paraya çevrilmesi yoluyla takipte, takip talebinde rehnin ne olduğunun belirtilmesi gereklidir.
Paraya Çevrilmesi Alacağı bir rehin ile temin edilmiş olan alacaklı, bu alacağını cebri icra yolu ile almak istediği durumda, ilk olarak rehinin paraya çevrilmesi için takip oluşturmak zorundadır. Bu rehine rağmen rehinli olan alacaklının diğer takip yollarına başvurması durumunda süresiz olarak şikayet konusu olmaktadır.
REHNİN PARAYA ÇEVRİLMESİ YOLU İLE TAKİP YAKALAMA ŞERHİ T. DAVA : Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki alacaklı ta. ZET : Menkul rehninin paraya çevrilmesi yolu ile takiple ilgili rehinli araç hakkında borçlu haciz ve yakalama kararının kaldırılması talebi ile icra mahkemesine başvurmuştur.
Alacaklı tarafından menkul rehninin paraya çevrilmesi yolu ile ilamsız icra takibi başlatılarak borçluya örnek numaralı ödeme emri tebliğ edildiği ve rehinli araç hakkında yakalama kararı verilerek, kıymet takdir işlemi yapıldığı, borçlunun icra mahkemesine başvurusu üzerine mahkemece icra işlemlerinin iptali ile haczin kaldırılmasına karar verildiği. KURAL: Önce rehin edilen şeye.
Bu yollar İlamsız İcra ve İlamlı İcra takipleridir. Fakat, alacak veya rehin hakkı ya. Bu tür bir takipte haciz aşaması olmayıp takip öncesinde zaten paraya çevrilecek olan mal yahut hak üzerinde rehin. Rehnin Paraya Çevrilmesi Yolu İle Takip Nasıl Olur?
Bu maddeye göre düzenlenen rehin açığı belgesi ile ancak asıl borçlu aleyhine takip yapılması mümkün olup, borçtan şahsen. Rehin alacaklısı, alacağının tahsili için öncelikle rehnin paraya çevrilmesi yolu ile takip yapmalıdır. Kural olarak doğrudan ilamlı.
Genel haciz yolu prosedürü gereğince, alacağını tahsil edemeyen alacaklı, şayet söz konusu alacağı bakımından kendisi lehine olarak tesis edilmiş bir rehin hakkı bulunmakta ise öncelikle bu rehinin paraya çevrilmesi yoluna başvurmak suretiyle rehin konusu taşınır veya taşınmaz malın satışını talep etmeli ve rehin konusu şeyin satım bedelinden alacağını tahsil. Eğer akit tablosu kayıtsız şartsız bir borç ikrarı içermiyor ise, alacaklı rehnin paraya çevrilmesi yolu ile ilamsız takip yoluna başvurabilecektir.
Bu durumda borçluya, bir ödeme emri tebliğ edilecektir. Bu ödeme emrinde, borçluya, gün içinde borcunu ödemediği veya gün içinde ödeme emrine itiraz etmediği takdirde rehinli malın satılarak paraya çevrileceği. Taşınır Rehninin Paraya Çevrilmesi Yolu ile Takipte Ödeme Emri Örnek No:T. Her iki takip yolu için müşterek olan hükümler ise, İİK m. Ancak, rehinin tutarı bor-cu ödemeye yetmezse alacaklı kalan alacağını iflas veya haciz yoluyla takip edebilir.
Yedi gün içinde itiraz edilmez ve otuz gün içinde borç ödenmezse alacaklı taşınmazın satışını ister. YARGITAY HUKUK GENEL KURULU E. Veren Sıfatı ile Takipte Yer Aldığı İçin Bu Takipteki Sorumluluğunun İpotekli Taşınmaz ile ve İpotek Limiti Kadar Olduğu - Asıl Borçlu ile Birlikte Kefile Karşı da İpoteğin Paraya. Rehinin paraya çevrilmesi yolunda ise, durum farklıdır.
Alacaklı, nasıl olsa rehini, takibin muayyen safhalarında icra memuruna teslim etmek mecburiyetindedir. Böyle olunca rehinin bizatihi mevcudiyeti alacağın varlığına delalet edecek bir mahiyet arz ettiği şüphe götürmez ve bu takdirde sırf borçlunun itiraz etmiş olması sebebiyle takibin durması makul bir durum olamaz.
Rehinin Türü, Derecesi, Sırası ve Serbest Derecede Rehin 976. Uygulamada Örnekler 979. Bilirkişi Raporlarımı. Alacaklı, kalan alacağını ancak rehin tutarının borcun ödenmesine yetmemesi halinde iflas veya haciz yoluyla takip edebilir.
Aynı alacak için birden çok taşınmazın rehnedilmiş olması hâlinde, rehnin paraya çevrilmesi istemi, taşınmazların tamamı hakkında yapılır. Bununla birlikte, icra dairesi onlardan ancak gerektiği kadarını paraya çevirir.
I-) Yargı Kararları: 1-) YHGK, T: 27. Ancak alacağın rehinin paraya çevrilmesi yoluyla tamamen karşılanamayacağının önceden hâkim tarafından belirlenmesi veya borçlunun iflas etmesi ya da konkordato mehli verilmesi hâllerinde, rehinin paraya.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.