13 Temmuz 2017 Perşembe

Kambiyo senedi şekil şartları

Tebrikler, Arkadaşlar bir çok pratik bilgiye sitenizden ulaşabiliyorlar. Zorunlu şartlardan biri eksik olduğu takdirde, senedin bono. Süresi ve Şekil Şartları için yorum Çek, Türk hukukunda kambiyo senetleri başlığı altında düzenlenmiş ve kambiyo senedi kabul edilmiştir.


Kambiyo senedi şekil şartları

Birinci bölümünde kısaca kıymetli evrak kavramı ve kambiyo senedi türleri, İkinci bölümde emre yazılı senetlerin ihtiva etmesi gereken şekil şartları, Üçüncü bölümde çeklerde bulunması gereken şekil şartları, Dördüncü ve son bölümde ise, çek alırken dikkat edilmesi gereken hususlar açıklanmıştır. Senedin unsurlarını incelerken aynı zamanda senedin şekil şartlarını da incelemiş olacağız.


Kambiyo senedi şekil şartları

Bu iki konu birbiriyle bağlantılı konulardır. Senedin şekil şartlarını ise yasal şekil şartları ve zorunlu olmayan yani ihtiyari kayıtlar olarak ikiye ayırabiliriz. Bu özelliği nedeniyle kambiyo senetleri, ticari işlemlerin vazgeçilmezi olmuş ve kredi gibi bir. Adi yazılı senet olarak genel haciz yolu ile takip edilebilir.


Ancak ciro yolu ile devralınmışsa bazı özellikler gündeme gelebilir. Diğer yandan, kanun koyucu bu katı tutumunun yanında bazı şekil şartlarının bulunmamasına rağmen senedi geçerli saymaya devam etmiştir. Ticari faiz istenebilir.


Gerekli şekil şartlarına uygun olmalıdır. Emre yazılı senetlerdir. Senedi imzalayanlar, kefil sıfatı ile imzalamış olsalar dahi müteselsil borçlu durumundadır. Kanunen emre yazılı senetlerdir.


Kıymetli evraklar, şekil şartını sağlamak zorundadır. Türüne göre TTK’da tanımlandığı şekliyle basılmış olmalı ve gerekli açıklamaları. Diğer kıymetli evraklardan en önemli ayrımı ise el değiştirme.


Bütün kambiyo senetlerinin şekil şartları yasa da ayrı ayrı belirtilmiştir. Kambiyo Senedi Nedir? Aşağıda, poliçe üzerinde yer alan kayıtlar hakkında ve poliçenin şekil şartları açısından bir inceleme yapılacaktır.


Buna göre TTK hükümleri gereğince bir kambiyo senedinin taşıması gereken özellikleri bünyesinde barındırmayan bir senet hukuken kambiyo senedi vasfını taşımaz. Belirli bir meblağın kayıtsız şartsız ödeme emri. Poliçede Üç taraf vardır.


Vade 5- Ödeme yeri 6- Lehdar 7- Keşide yeri ve tarihi 8- Keşidecinin imzası. Bu yüzden defilerin ileri sürülmesi sınırlandırılmıştır. Geçersizlik defileri, kambiyo taahhüdünde. Bu halde de senet kambiyo senedi niteliğini (bono) taşımayacağından protesto keşidesi de mümkün olamayacaktır.


Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun 11. Taşıması Gereken Yasal Unsurlar Nelerdir? Bono iktisadi mahiyeti itibari ile kblacki vasıtasıdır. Ayrıca ödeme, ispat ve teminat vasıtası olarak da kullanılır.


Piyasada bono yerine senet adı da kullanılmaktadır. Bonoda şekil şartları TTK’nun 688. Bu şekil şartları TTK’nın 7ve 781.


Kambiyo senedi şekil şartları

Teminat senedinin, bir ödemeye ilişkin teminat alınması gereken her durumda düzenlenmesi mümkündür. Günlük ve ticari hayatta özellikle bankalar ve müşterileri.


Bonoya yazılmış tanzim (keşide) tarihinin vade tarihinden sonraki tarih olması o bonoda tanzim tarihi bulunmadığı ve o bononun kambiyo senedi sayılmayacağı sonucunu ortaya çıkaracaktır. Yukarıda da belirtildiği gibi emre yazılı senetler olan kambiyo senedi türündeki evraklar gerekli şekil şartlarına tamamen uyum göstermelidir.


Para ödenmesi borcunu ihtiva eder. Aranacak borç oluşturur.


Bono içerisindeki emrühavale ibaresinin çizilmesi, senedin kambiyo senedi olma vasfını etkilemeyeceği gibi, ciro yoluyla tedavüle çıkartılmasına ve dolayısıyla kambiyo senetlerine mahsus haciz yolu ile takip yapılmasına engel teşkil etmeyeceği gibi bonoyu nama yazılı hale de getiremez. Anahtar Sözcükler 1.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.