22 Şubat 2018 Perşembe

Enstantane nedir

Merhaba, Temel fotoğrafçılık konularını ve kavramlarını işlediğimiz serimizin bu videosunu " enstantane " ye ayırdık. Ne olur ne olmaz diye en yüksek enstantane hızında çekim yapmakta yanlıştır. Biraz eğlenceli ve saçmalayarak anlatılan bu içeriğimiz akılda kalıcılığı ile alakalı en son.


Enstantane nedir

Buna aynı zamanda ‘pozlama süresi’ de denir. Filmli makineler zamanı. Cancel Unsubscribe. Subscribe Subscribed Unsubscribe 2. This video is unavailable.


Bu videoda konumuz " enstantane hızı". Nedir, hangi durumlarda kullanabiliriz ve makine üzerinde nasıl ayarlarız? Hepsini detaylı şekilde anlatıyorum.


Basit anlamda enstantane, sensörün veya filmin ışık alma süresidir. Hiç ayrıntıya girmeden enstantaneyi, bir fotoğrafın çekim süresi diye özetleyebiliriz. Kameranız, lensten gelen ışığın yalnızca belirli bir sürede sensöre kaydedilmesine izin verir. Bu süreyi kameranızda sensörün önündeki perdenin açılıp kapanma hızı.


E nstantane ne demek ? Temel olarak deklanşöre bastığımızda, obtüratör (perde) açılıp kapanarak sensöre ne kadar süre ışık düşeceğini belirler. Shutter speed (Örtücü hızlan), diyafram değerlerinde olduğu gibi belirli standart bir dizide toplanmıştır. Fotoğrafçılıkta enstantane nedir ? Diyafram değerleri T. Deklanşöre basıldığında bu perde açılır ve ışık sensöre iletilir ardından perde kapanır. Enstantaneler ne demek.


Bu açılıp kapanma işleminin süresi perde hızı ile belirlenir. Bu hız saniyeler ile ölçülür. Obtüratör hızı ya da perde hızı olarak da ifade edilebilir. Fransızca anlık, ansızın anlamındaki “instantané” kelimesinden dilimize gelmiştir.


Saniyeler ile ölçülür ve fotoğrafa etkisi de bu doğrultuda olur. Fransızca’da (instantané) bir anlık, ansızın” anlamına gelmektedir. Bilgisayar) şipşak. Tom took a few snapshots.


Bu, karımın plajda bir şipşak resmidir. Uzatma tüpünü ve lensi makineye taktıktan sonra artık macro çekimlerimize başlayabiliriz. Bunu zamanla alışıp çok rahat yapar hale geleceksiniz. Sadece bu yeterli değil makinenin ISO.


Siz enstantane değerini makineye girdiğinizde o makinenin ne kadar süre saniye cinsinden fotoğraf çekeceğine karar vermiş olursunuz. Kısa pozlama nedir : Anı yakalama, hareketi dondurma ya da ışığın patladığı noktalarda sensöre düşen ışığı azaltmak amacıyla hızlı enstantane değerleriyle çekim yapabilirsiniz.


Bu etkileri ve kameranızın doğru şekilde kontrolünü hemen öğrenin ve daha etkili fotoğraflar çekmeye başlayın. Aşağıda anlatacağımız enstantane ‘de fonksiyon olarak aynı işi yapar.


Peki o zaman bu iki ayar arasındaki fark nedir bunları değiştirmek ise, neyi değiştiriyor ? Pozlandırma süresidir. Cevap ise bu değerlerin ayrı ayrı değişebiliyor olması, bize çekeceğimiz görüntü üzerinde efekt uygulama olanağını vermesidir.


Bu değerler uzun pozlama tekniği açısında hesaplama kolaylığı sağlaması açısından önemlidir. Bu değerler arasındaki bir birimlik değişim diğer değişkenler sabit kaldığı taktirde iki kat ışık değişimi. Yani diyafram, enstantane, ISO ve flaşı makine otomatik olarak ayarlar.


El mahkum 🙂 Eğer fotoğrafçılıkta ilerlemek istiyorsanız bu moddan olabildiğince çabuk kurtulun. Hiçbir ayar yapmadan sürekli bu modu kullanırsanız fotoğrafçılığın tekniği hakkında hiçbir şey öğrenemezsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.